Un problema entre catalans?


L'independentisme ha passat en un temps rècord de proclamar la República a fer el Govern que Mariano Rajoy li ha autoritzat -en el que ha estat el darrer episodi grotesc del seu dramàtic final- i a quedar-se sense full de ruta.
A això i a votar sense obtenir cap contrapartida la investidura de Pedro Sánchez.
És un moviment que, en funció de com es gestioni, pot donar ales o ensorrar Albert Rivera, l'altre gran protagonista de la intervenció total de l'autogovern amb l'aplicació del 155.
El que hem viscut en les darreres hores té, però, regust de premi de consolació enmig d'una gran derrota col·lectiva per a molts independentistes, que han passat de tocar amb la punta dels dits l'estat propi a veure els seus representants fent d'actors secundaris al teatre polític espanyol.
No hi ha, per ara, cap perspectiva raonable en temes com el diàleg bilateral entre governs o la situació dels presos.
De moment, a conformar-se amb l'aixecament del 155 i a aplicar-se a fons per aconseguir que passi el mateix amb la intervenció de les finances.
El canvi de govern a Espanya obre, però, perspectives que ERC i el PDECat haurien de mirar de maximitzar a l'espera d'oportunitats millors.
Hi ha un sector de l'independentisme contrari (escèptic ho és tot ell) a qualsevol implicació en la política espanyola malgrat que entrar al joc ara, amb el sorollós trencament del bloc del 155, permet explorar les possibilitats de diàleg -si Sánchez trenca amb el marc del PP i Cs i reconeix Catalunya com a nació, això hauria de tenir conseqüències- amb l'Estat i, a l'hora, és una via per ampliar majories.
El desengany de l'Estatut i la duresa de Rajoy han estat el millor combustible de l'independentisme.
Si Sánchez no rebobinen el fons de les polítiques del PP, el republicanisme seguirà sumant.
No tant ràpid com voldria, però ho seguirà fent i el discurs de l'altra Espanya possible fracassarà de nou.
Això ho saben les direccions de les formacions independentistes
Des del PDECat fins a ERC passant per Junts per Catalunya, que no ha posat pegues al vot afirmatiu a Sánchez dels vuit diputats neoconvergents.
No ho ha fet malgrat les habituals i preceptives escenificacions de duresa en l'intent de no aigualir l'èpica insurreccional que necessita Carles Puigdemont
Els discursos dels darrers mesos no han evitat que el president a l'exili no tornés primer, que fes un pas al costat després i que facilités un govern efectiu i sense cap conseller restituït al final.
Si Sánchez ha de triar en quin marc juga aquests mesos (si en el nacionalista espanyol de Rajoy i Rivera o en el plurinacional al qual el convida Iglesias) l'independentisme se la juga en la batalla perquè no qualli que això és només "un problema entre catalans".
És el que aquests dies repeteixen alguns actors del 155 i els partidaris de la tercera via després del seu fracàs en l'intent de fer plegar veles els defensors de l'estat propi.
Reduir-ho tot plegat a un "problema entre catalans" és una forma de fugir d'estudi i intentar, de nou, situar-ho tot en el terreny de la renúncia o al de l'enfrontament que va pronosticar Jorge Moragas davant Rajoy el 2012.
En aquest context, la tensió al carrer, que ataca un dels béns més preuats del catalanisme -la unitat cívica-, és una necessitat per a l'unionisme.
Se'n serveixen per alimentar el relat del "problema", i l'instal·la gràficament en l'imaginari col·lectiu amb la inestimable ajuda d'alguns mitjans. I mentrestant Inés Arrimadas, Pedro Sánchez o Miquel Iceta poden anar repetint que fins que això no es resolgui no hi ha res a negociar a Madrid, i menys encara bilateralment.
En la taula rodona al Cercle d'Economia a Sitges, Miquel Iceta demanava aquest divendres un pacte entre catalans i "acords de dos terços del Parlament" perquè sinó, deia, "no cal anar a Madrid".
Un problema menys a la taula de Sánchez.
La pregunta, raonable, és si un terç de catalans poden convertir-se en una eventual minoria de bloqueig que impedeixi no només que un projecte polític prosperi sinó fins i tot que sigui tingut en consideració.
És desitjable que els consensos siguin amplis perquè s'eviten tensions i es promou un marc d'estabilitat.
Però en democràcia també ho és respectar i atendre les majories.
O és que no hi ha una majoria -que va molt més enllà de l'independentisme estricte- per poder fer un referèndum binari i vinculant?

Si l'independentisme és hàbil pot provocar que els comuns i bona part dels votants socialistes es trobin d'aquí uns mesos en la disjuntiva d'enfortir una majoria que és l'única capaç d'articular-ne de molt més àmplies i resoldre el conflicte o, per contra, segueixen promovent solucions que ja no són gens atractives.
De majories reforçades de dos terços ja n'hem tingut al Parlament: les del pacte fiscal i la de l'Estatut.
El PSC en formava part, però a Madrid va evitar fer-les valdre.
Iceta també n'és responsable.
Hauria de fer propòsit d'esmena abans de situar el llistó allà on creu que el sobiranisme mai podrà arribar.
Ferran Casas

Comentarios

Entradas populares de este blog

Reflexiones de Mario Benedetti.( Sabios consejos de un hombre sabio) Si estás cerca (arriba o abajo) de los 60, tómate unos 10 minutos y léelo

El yugo y las flechas de la derecha

La lengua catalana