Res serà normal

Les eleccions del 21-D poden ser definides per centenars d’adjectius. Tots, respectables; alguns, interessats, i altres, falsos, però en cap cas són “normals”. Rajoy va fer cessar el govern de la Generalitat i va convocar-les perquè era urgent “tornar la veu als catalans en condicions democràtiques”.
 Condicions gens normals ni gaire democràtiques, almenys per a alguns. Una part del govern està exiliat, una altra, empresonat, candidats que no se sap si podran participar en la campanya i que, si ho fan, estaran en clar desavantatge per preparar-la, candidats que han d’acatar el 155 per poder quedar en llibertat –com Galileu–, partits que no poden explicitar el seu programa perquè podrien ser investigats i acusats de rebel·lia...
Les eleccions les organitza un estat que recorda que si guanyen forces polítiques partidàries d’organitzar-se d’una altra manera les obligarà a acatar la llei i el 155, hi ha citacions per fer por a ciutadans que enganxaven cartells de l’1-O, citacions a policies per no haver impedit el referèndum...
Fins i tot prohibicions de fer explícita la protesta groga per l’existència de presos polítics, perquè resulta inaudit que la Junta Electoral prohibeixi a una institució escollida democràticament, com els ajuntaments, lluir pancartes o llums grogues de protesta.
Es pot entendre que ho impedeixi als membres de les meses electorals, però no en edificis públics, perquè la neutralitat de les institucions s’aplica només quan convé a l’Estat repressor i davant d’alguns atacs a drets cal pronunciar-se.
En aquest marc, no estranya que ja costi trobar bufandes de color groc, fulards i jerseis per anar als col·legis electorals reivindicant el groc.
Els consellers podrien sortir de la presó preventiva divendres, però el groc no desapareixerà de la carta de colors.
Com les causes judicials que els han provocat. Els resultats del 21-D seran, també, poc normals.
Per la participació, per les crides al vot dels partits als antics votants dels altres, pels independents que farceixen les llistes, per la bipolarització, fins i tot pel dia feiner i festiu alhora que serà.

Carles Sabate


Comentarios

Entradas populares de este blog

Reflexiones de Mario Benedetti.( Sabios consejos de un hombre sabio) Si estás cerca (arriba o abajo) de los 60, tómate unos 10 minutos y léelo

El yugo y las flechas de la derecha

La lengua catalana