Els Sense Por’, la generació que ha revolucionat el Procés

Els Sense Por’, la generació que ha revolucionat el Procés

Ningú els esperava i en tans sols una setmana han estat capaços de revolucionar el Procés. El seu impacte ha estat tan gran que ha deixat bona part de l’establishment social, polític i periodístic en fora de joc. És aviat per poder saber quin recorregut tindran ‘Els Sense Por’ però aquesta generació ha arribat per rebentar el taulell i unir-se a la partida.

Joves de 15 a 25 anys. Estudiants de final de l’ESO, batxillerat, FP o grau que ho combinen amb les primeres feines, els partits del cap de setmana o les tardes al CAU. Sense afiliació partidista però, segurament, una de les generacions més polítiques de les últimes dècades. Han crescut mamant el biberó de la crisi del 2008. Mentre feien cagar el tió, els tiets discutien sobre Rajoy, Mas i el Constitucional. Van saber que els reis eren els pares quan un tal Juan Carlos caçava elefants amb els nostres impostos. Els primers péls, els hi van aparèixer quan van rabiar per la impunitat de La Manada. I fa 2 anys van veure com pegaven les seves àvies per defensar les urnes.

És la primera generació que realment veu com la seva vida pot ser pitjor que la dels seus pares i han començat a alçar la veu per fer-se escoltar. No defensen la independència per la bandera, la sardana o els pressupostos. Són independentistes per dignitat. La dignitat de defensar el seu poble veient les reiterades humiliacions que han sofert de l’estat espanyol mentre s’han fet grans. Han comprovat que totes les propostes de diàleg, pactes o acords amb Madrid han estat contestades amb un no inamovible. Han vist com la premsa manipulava. Com els seus teòrics veïns els hi cantaven l’‘a por ellos’. O com un tribunal injust es rifava tots els drets per imposar la sentència més injusta que s’ha signat mai al territori espanyol.

I aquí han dit prou. No pararan l’altra galta. No tenen res a perdre. No tenen por. El que hem viscut aquests dies a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i altres ciutats del territori català ha estat l’explosió d’un moviment que feia temps que s’estava gestant i que ha aparegut per defensar-nos. Els seus mètodes d’autodefensa, la seva organització i la seva capacitat de convocatòria han sorprès a tothom i han reanimat un Procés que semblava agonitzar en els últims temps.

Alguns no estaran d’acord amb la seva via, ells respondran que el llirisme ha acabat amb una condemna de 100 anys de presó. Uns altres els hi retrauran que cremen containers, ells t’ensenyaran l’últim vídeo d’abús policial al Telegram. I quan d’altres diguin que són una moda passatgera, ells demostraran que són l’última gota de dignitat que ens queda. Ells són l’autèntic tsunami. ‘Els Sense Por’ han vingut per cuidar-nos. Cuidem-los.

Jaume Ramon - Periodista

Comentarios

Entradas populares de este blog

Reflexiones de Mario Benedetti.( Sabios consejos de un hombre sabio) Si estás cerca (arriba o abajo) de los 60, tómate unos 10 minutos y léelo

El yugo y las flechas de la derecha

La lengua catalana