Per què molts catalans volem marxar d’Espanya


Aquesta pregunta la fan molts ciutadans espanyols, estranyats alguns i emprenyats la gran majoria.
Només una minoria, generalment culta i ben informada ho entenen però, com ja queda dit, es tracta d’una minoria.
Vull destacar que tinc família a Andalusia, la meva esposa, també tinc família a València, la meva mare, i jo, a la dècada dels 70, vaig residir un any i mig a Madrid on conservo bones amistats.
He tingut ocasió de parlar amb tots ells i exposar-los els motius i la resposta ha estat similar: De tot el que ens parles no en teníem ni idea. Els noticiaris de televisió i la premsa nacional (?) no sols no en parlem sinó que us posen a parir.
Catalunya és la comunitat que més aporta a l’estat.
El 16% de la població genera el 20% del PIB, aporta el 24% dels impostos i el 30% de les seves exportacions. Són xifres prou importants per a tenir-les en compte el govern de Madrid. Perquè faig aquest esment? Doncs perquè el govern central, ja sigui el PP com el PSOE ens tracten com una colònia.
El maltractament contra Catalunya es va iniciar el 1714 després de la guerra de secessió i la promulgació del decret de Nova Planta, no faré ara un relat històric prou conegut però del tot ignorat a Espanya.
Situats al segle XX la dictadura de Primo de Rivera el va iniciar, la CEDA, durant la república el va continuar i tothom sap com va ser amb el franquisme un cop acabada la guerra civil.
Mort del dictador vàrem confiar en la transició i la democràcia.
Molt aviat i, especialment, després del 23-F, l’estat va començar l’incompliment sistemàtic de l’estatut i va aplicar la LOAPA.
Catalunya va donar suport a diferents governs amb el fi d’una bona governabilitat a nivell estatal.
Aquest fet no ha tingut el reconeixement que es mereix per part espanyola.
Es va aprovar un segon estatut que va ser retallat pel TC, cosa del tot inconstitucional, ja que Catalunya no té l’estatut aprovat pel poble en referèndum tal com especifica la Constitució.
Responen a la pregunta del títol són molts els motius, en citaré només uns quants.
Fa 50 anys que paguem peatges d’autopista.
A Catalunya no s’han fet autovies gratuïtes. Algú pot explicar-me perquè no es compleixen els pressupostos?
Com és que a la mitjana de l’estat s’arriba al 75% d’execució i a Catalunya només s’executa el 64%?
Si tots som iguals, perquè a Madrid s’executa el 114%? Iguals, de què?
Perquè cada any l’aeroport del Prat té vagues i a Madrid no?
Perquè hi ha problemes de l’AVE només a Barcelona?
A 6 anys que estem esperant l’estació de la Sagrera i ens diuen que l’obra està al 40%. S’acabarà abans la Sagrada Família?
Tant el Port com l’Aeroport de Barcelona són els que més beneficis reporten a l’estat, en el cas del Prat els beneficis són 12 cops els obtinguts per Barajas.
El port Barceloní és amb els seus beneficis, el que suporta la majoria de ports d’Espanya.
La patronal Foment del Treball, en un recent informe, ha dit que a Catalunya li manquen 28.000 milions d’euros destinats a infraestructures diverses que l’estat no ha fet, entre les quals el corredor del Mediterrani, quart cinturó…
El ferrocarril, en especial rodalies, és un desastre.
L’estat no ha complert el compromís que estava pactat i pressupostat.
El més curiós és que totes aquestes mancances perjudiquen a tots els ciutadans, tant si és tracta d’independentistes com unionistes però, els partits espanyols, amb representació a Catalunya no protesten, igual van fer (callant la boca) quan el Constitucional va anul·lar un total de 25 lleis del Parlament adreçades a millorar la vida dels ciutadans a Catalunya.
Desisteixo d’enumerar l’aspecte polític i judicial de l’actual situació, igual que la campanya de l’odi respecte a Catalunya però, és evident que també és un motiu més per afegir a les ganes per obtenir la independència.
Ens tracta Espanya en igualtat de condicions com a la resta del territori?
Igual que Madrid, per exemple?
Tant si ens sentim catalans, espanyols o les dues coses, no creuen que se’ns maltracta pitjor que a una colònia?
No és lògic que molts catalans desitgem marxar d’Espanya?
©2019 Manel Mas / Diari Catalunya Lliure

Comentarios

Entradas populares de este blog

Reflexiones de Mario Benedetti.( Sabios consejos de un hombre sabio) Si estás cerca (arriba o abajo) de los 60, tómate unos 10 minutos y léelo

El yugo y las flechas de la derecha

La lengua catalana