Sobre la defensa de l'estat de dret a la Unió Europea
CARTA OBERTA AL PRESIDENT DE LA COMISSIÓ JUNCKER I AL CONSELL EUROPEU PRESIDENT TUSK, amb còpia per al Primer Vicepresident Frans Timmermans
Sobre la defensa de l'estat de dret a la Unió Europea.
3 novembre 2017
Benvolgut president Juncker, estimat president Tusk:
Som acadèmics, polítics, intel•lectuals públics i membres del Parlament Europeu que li escrivim amb preocupació:
La Unió Europea ha proclamat que el principi de l'Estat de Dret i el respecte dels drets i llibertats fonamentals són vinculants per als seus estats membres (articles 2 i 6 del Tractat de Lisboa). La direcció de la UE ha estat una ferma defensora d'aquestes normes fonamentals, la més recent per contrarestar els intents del govern polonès de soscavar la independència dels jutges i les accions del govern hongarès per limitar la societat civil i les llibertats dels mitjans.
No obstant això, ens preocupa profundament que els òrgans rectors de la UE tolerin la violació de l'Estat de dret a Espanya, en particular pel que fa a l'enfocament de les autoritats centrals espanyoles al referèndum de l'1 d'octubre sobre la independència de Catalunya. No prenem partit polític sobre el fons de la disputa sobre la sobirania territorial i som conscients de les deficiències de procediment en l'organització del referèndum. La nostra preocupació és amb l'Estat de Dret tal com ho practica un Estat membre de la UE.
El govern espanyol ha justificat les seves accions sobre la base de mantenir o restablir l'ordre constitucional. La Unió ha declarat que aquest és un assumpte intern per a Espanya. Les qüestions de la sobirania nacional són en realitat una qüestió de política interna a les democràcies liberals. No obstant això, la manera en què les autoritats espanyoles han manejat els reclams d'independència expressats per una part significativa de la població de Catalunya constitueix una violació de l'Estat de Dret, a saber:
1 / El Tribunal Constitucional espanyol va prohibir el referèndum sobre la independència catalana previst per a l'1 d'octubre, així com la sessió del Parlament català prevista per al 9 d'octubre, perquè aquestes accions previstes violen l'article 2 de la Constitució espanyola que estipula la unitat indissoluble de la nació espanyola, la qual cosa fa que la secessió sigui il•legal. No obstant això, en fer complir d'aquesta manera l'Article 2, el Tribunal ha violat les disposicions constitucionals sobre llibertat de reunió pacífica i d'expressió, els dos principis que estan incorporats en referèndums i deliberacions parlamentàries, independentment del seu tema. Sense interferir en les disputes constitucionals espanyoles o en el codi penal espanyol, observem que és una paròdia de la justícia fer complir una disposició constitucional en violar els drets fonamentals. així,
2 / En els dies previs al referèndum, les autoritats espanyoles van emprendre una sèrie d'accions repressives contra funcionaris públics, diputats, alcaldes, mitjans de comunicació, empreses i ciutadans. El tancament d'Internet i altres xarxes de telecomunicacions durant i després de la campanya del referèndum va tenir greus conseqüències per a l'exercici de la llibertat d'expressió.
3 / En el dia del referèndum, la policia espanyola es va involucrar en una força excessiva i violència contra votants i manifestants pacífics, segons Human Rights Watch. Tal ús desproporcionat de la força és un abús de poder indiscutible en el procés d'aplicació de la llei.
4 / L'arrest i empresonament, el 16 d'octubre, dels activistes Jordi Cuixart i Jordi Sánchez (Presidents, respectivament, de l'Assemblea Nacional de Catalunya i Òmnium Cultural) per càrrecs de sedició és un error judicial. Els fets que donen lloc a aquesta incriminació no poden qualificar-se com sedició, sinó com el lliure exercici del dret a la manifestació pública pacífica, codificada en l'article 21 de la Constitució espanyola.
El govern espanyol, en els seus esforços per salvaguardar la sobirania de l'estat i la indivisibilitat de la nació, ha violat els drets i llibertats fonamentals garantits per la Convenció Europea de Drets Humans, la Declaració Universal dels Drets Humans, així com pels articles 2 i 6 de la llei bàsica de la UE (el Tractat de Lisboa). La violació dels drets i llibertats bàsics protegits per la legislació internacional i de la UE no pot ser un assumpte intern de cap govern. El silenci de la UE i el seu rebuig a la mediació inventiva és injustificable.
Les accions del govern espanyol no poden justificar-se com la protecció de l'Estat de Dret, fins i tot si es basen en disposicions legals específiques. En contrast amb la regla-per-llei (Norma mitjançant normes promulgades mitjançant un procediment legal correcte o emesa per una autoritat pública), l'Estat de Dret també implica la salvaguarda dels drets i llibertats fonamentals, normes que fan que la llei no sigui vinculant simplement perquè és processalment correcta però consagra la justícia. És l'Estat de Dret, així entès, que proporciona legitimitat a l'autoritat pública en les democràcies liberales.Por tant, demanem a la Comissió que examini la situació a Espanya en el marc de l'Estat de Dret, com ho ha fet anteriorment per a altres Estats miembros.Los líders de la UE han reiterat que la violència no pot ser un instrument en política, però, ha tolerat implícitament les accions de la policia espanyola i ha considerat que les accions del govern espanyol estan en línia amb l'Estat de Dret . Tal versió reduccionista i mutilada de l'Estat de dret no hauria de convertir-se en el nou sentit comú polític d'Europa. És perillós i pot causar danys a llarg termini a la Unió. Per tant, demanem al Consell Europeu ia la Comissió que facin tot el necessari per restablir el principi de l'Estat de Dret a la seva condició de fonament de la democràcia liberal a Europa a contrarestar qualsevol forma d'abús de poder comès pels Estats membres. Sense això, i sense un esforç seriós de mediació política, la UE corre el risc de perdre la confiança i el compromís dels seus ciudadanos.Mientras tant, la crisi s'ha desenvolupat encara més (el govern català va ser detingut, es va emetre una ordre de arrest contra el Sr. Puigdemont). Seguim de prop la situació tenint en compte els interessos de la democràcia a Catalunya, Espanya i Europa, ja que no poden separar-se, i insistim encara més en la importància que la UE controli el respecte de les llibertats fonamentals per totes les parts.
Per iniciativa d'Albena Azmanova (Universitat de Kent) i Barbara Spinelli (escriptora, membre del Parlament Europeu)
Co-signataris:
Etienne Balibar, université Paris Nanterre and Kingston University London
David Gow, editor, Social Europe
Kalypso Nicolaidis, Oxford University, Director of the Center for International Studies
Mark Davis, University of Leeds, Founding Director of the Bauman Institute
Cristina Lafont, Northwestern University (Spanish citizen)
Ash Amin, Cambridge University
Yanis Varoufakis, DiEM25 co-founder
Rosemary Bechler, editor, openDemocracy
Gustavo Zagrebelsky professor of constitutional law, University of Turin
Antonio Negri, Philosopher, Euronomade platform
Costas Douzinas, Birkbeck, University of London
Robert Menasse, writer, Austria
Dimitrios Papadimoulis, Vice President of the European Parliament (GUE-NGL)
Ulrike Guérot, Danube University Krems, Austria & Founder of the European Democracy Lab, Berlin
Judith Butler, University of California, Berkeley and European Graduate School, Switzerland
Philip Pettit, University Center for Human Values, Princeton University (Irish citizen)
Josep-Maria Terricabras, Member of European Parliament (Greens/EFA)
Hauke Brunkhorst, University of Flensburg
Judit Carrera, Centre for Contemporary Culture of Barcelona
Gabriele Zimmer, Member of European Parliament (President, GUE/NGL)
Philippe Schmitter, European University Institute, Florence
Bart Staes, Member of European Parliament (Flemish Greens)
Marie-Christine Vergiat, Member of European Parliament (GUE-NGL)
Jón Baldvin Hannibalsson, former minister for foreign affairs and external trade of Iceland
Diana Wallis, former Vice President of the European Parliament
Craig Calhoun, President, Berggruen Institute; Centennial Professor at the London School of Economics and Political Science (LSE)
Jane Mansbridge, Kennedy School of Government, Harvard University
Josu Juaristi Abaunz, Member of European Parliament (GUE-NGL)
Alyn Smith, Member of the European Parliament (Greens/EFA)
Thor Gylfason, University of Iceland and Research Fellow at CESifo, Munich/former member Iceland Constitutional Council 2011
Jordi Solé, Member of European Parliament (Greens/EFA)
Judith Revel, Université Paris Nanterre
Seyla Benhabib, Yale University; Catedra Ferrater Mora Distinguished Professor in Girona (2005)
Arjun Appadurai, Institute for European Ethnology, Humboldt University, Berlin
Susan Buck-Morss, CUNY Graduate Center and Cornell University
Ramon Tremosa i Balcells, Member of European Parliament (Alde)
Anastasia Nesvetailova, Director, City Political Economy Research Centre, City University of London
Nancy Fraser, The New School for Social Research, New York (International Research Chair in Social Justice, Collège d’études mondiales, Paris, 2011-2016)
Jill Evans, Member of the European Parliament (Greens/EFA)
Regina Kreide, Justus Liebig University, Giessen
Jodi Dean, Hobart and William Smith Colleges, Geneva NY
Tatjana Zdnoka, Member of the European Parliament (Greens/EFA)
Wendy Brown, University of California, Berkley
Roberta De Monticelli, University San Raffaele, Milan.
Sophie Wahnich, directrice de recherche CNRS, Paris
Christoph Menke, University of Potsdam, Germany
Tanja Fajon, Member of the European Parliament (S&D)
Robin Celikates, University of Amsterdam
Eric Fassin, Université Paris-8 Vincennes - Saint-Denis
Paul Molac, Member of the French Parliament (écologiste)
Alexis Cukier, Université Paris Nanterre
Diogo Sardinha, university Paris/Lisbon
Luke Ming Flanagan, Member of the European Parliament (GUE-NGL)
Dario Castiglione, University of Exeter
Hamit Bozarslan, EHESS, Paris
Frieder Otto Wolf, Freie Universität Berlin
Gerard Delanty, University of Sussex
Boaventura de Sousa Santos, Coimbra University and University of Wisconsin-Madison
Sandro Mezzadra, Università di Bologna
Camille Louis, University of Paris 8 and Paris D
Philippe Aigrain, writer and publisher
Yann Moulier Boutang and Frederic Brun, Multitudes journal
Anne Querrien and Yves Citton, Multitudes journal
Bruce Robbins, Columbia University
Michèle Riot-Sarcey, université Paris-VIII-Saint-Denis
Zeynep Gambetti, Bogazici University, Istanbul (French citizen)
Andrea den Boer, University of Kent, Editor-in-Chief, Global Society: Journal of Interdisciplinary International Relations
Moni Ovadia, writer and theatre performer
Merja Kyllönen, Member of the European Parliament (GUE/NGL)
Guillaume Sibertin-Blanc, Université Paris 8 Saint-Denis
Peter Osborne, Centre for Research in Modern European Philosophy, Kingston University, London
Ilaria Possenti, University of Verona
Nicola Lampitelli, University of Tours, France
Yutaka Arai, University of Kent
Enzo Rossi, University of Amsterdam, Co-editor, European Journal of Political Theory
Petko Azmanov, journalist, Bulgaria
Etienne Tassin, Université Paris Diderot
Lynne Segal, Birkbeck College, University of London
Danny Dorling, University of Oxford
Maggie Mellon, social policy consultant, former executive member Women for Independence
Vanessa Glynn, Former UK diplomat at UKRep to EU
Alex Orr, exec mbr, Scottish National Party/European Movement in Scotland
Bob Tait, philosopher, ex-chair Langstane Housing Association, Aberdeen
Isobel Murray, Aberdeen University
Grahame Smith, general secretary, Scottish Trades Union Congress
Igor Šoltes, Member of the European Parliament (Greens/EFA)
Pritam Singh, Oxford Brookes University
John Weeks, SOAS, University of London
Jordi Angusto, economist at Fundació Catalunya-Europa
Leslie Huckfield, ex-Labour MP, Glasgow Caledonian University
Ugo Marani, University of Naples Federico II and President of RESeT
Gustav Horn, Scientific Director of the Macroeconomic Policy Institute of the Hans Böckler Stiftung
Chris Silver, journalist/author
François Alfonsi, President of EFA (European Free Alliance)
James Mitchell, Edinburgh University
Harry Marsh, retired charity CEO
Desmond Cohen, former Dean, School of Social Sciences at Sussex University
Yan Islam, Griffith Asia Institute
David Whyte, University of Liverpool
Katy Wright, University of Leeds
Adam Formby, University of Leeds
Nick Piper, University of Leeds
Matilde Massó Lago, The University of A Coruña and University of Leeds
Jim Phillips, University of Glasgow
Rizwaan Sabir, Liverpool John Moores University
Pablo Ciocchini, University of Liverpool
Feyzi Ismail, SOAS, University of London
Kirsteen Paton, University of Liverpool
Stefanie Khoury, University of Liverpool
Xavier Rubio-Campillo, University of Edinburgh
Joe Sim, Liverpool John Moores University
Paul Molac, Member of the French Parliament
Hannah Wilkinson, University of Keele
Gareth Dale, Brunel University
Robbie Turner, University of St Andrews
Will Jackson, Liverpool John Moores University
Louise Kowalska, ILTUS Ruskin University
Alexia Grosjean, Honorary member, School of History, University of St Andrews
Takis Hadjigeorgiou, Member of the European Parliament (GUE-NGL)
Paul McFadden, York University
Matthias E. Storme, Catholic University of Leuven
Phil Scraton, Queen's University Belfast
Oscar Berglund, University of Bristol
Michael Lavalette, Liverpool Hope University
Owen Worth, University of Limerick
Ronnie Lippens, Keele University
Zoë Dingwall, political adviser EFA (European Free Alliance)
Andrew Watterson, Stirling University
Steve Tombs, The Open University
Emily Luise Hart, University of Liverpool
David Scott, The Open University
Anders Eriksson, bureau EFA (European Free Alliance), European Parliament
Bill Bowring, Birkbeck College, University of London
Sofa Gradin, King’s College London
Michael Harrison, University of South Wales
Ana Manzano-Santaella, University of Leeds
Noëlle McAfee, Emory University
Peter J. Verovšek, University of Sheffield
Peter Dews, University of Essex
Martin Matuštík, Arizona State University
Camil Ungureanu, Pompeu Fabra University, Barcelona
Dafydd Huw Rees , Cardiff University
Patrick Le Hyaric, Member of the European Parliament (GUE-NGL)
Hans-Peter Krüger, University of Potsdam
Loren Goldman, University of Pennsylvania
Federica Gregoratto, University of St.Gallen
Rurion Soares Melo, Universidade de São Paulo
Pieter Duvenage, Cardiff University and editor, Journal for Contemporary History
Chad Kautzer, Lehigh University
Peter A. Kraus, University of Augsburg
David Ingram, Loyola University of Chicago
Alain-G. Gagnon, Université du Québec à Montréal
Peter Bußjäger, Institut für Föderalismus, Innsbruck
Nelly Maes, Former Member of the European Parliament, former President of European Free Alliance
Helmut Scholz, Member of the European Parliament (GUE/NGL)
Michel Seymour, Université de Montréal
Simon Toubeau, University of Nottingham
Georg Kremnitz, Universität Wien
Keith Gerard Breen, Queen’s University Belfast
Alan Price, Swansea University
Fernando Ramallo, Universidade de Vigo
Nicolas Levrat, University of Geneva, Director of the International Law Department
Jordi Matas, Professor of Political Science, University of Barcelona
Simon Toubeau, University of Nottingham
María Pilar García Negro, University of Coruña
María do Carme García Negro, University of Santiago de Compostela
Francisco Rodríguez, writer
Carme Fernández Pérez-Sanjulián, University of Coruña
Patrice Poujade, Université de Perpignan
Colin H Williams, Cardiff and Cambridge University
Nicolas Berjoan, Université de Perpignan
Joan Peitavi, Université de Perpignan
Alà Baylac-Ferrer, Université de Perpignan
Guglielmo Cevolin, University of Udine
Robert Louvin, Professor of Comparatve Law, University of Calabria
Günther Dauwen, Secretary General of the Centre Maurits Coppieters
Bart Maddens, Catholic University of Leuven
Alan Sandry, Swansea University
Justo Serrano Zamora, Bavarian School of Public Policy
Ivo Vajgl, Member of the European Parliament (Alde)
Alberto Aziz Nassif, Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social, México
Sandrina Antunes, University of Minho, Portugal
Pablo Beramendi, Duke University
Nico Krisch, Graduate Institute of International and Development Studies, Geneva
Miguel Urbán Crespo, Member of the European Parliament (GUE/NGL)
Yasha Maccanico, University of Bristol and "Statewatch"
Thierry Dominic, l'Université de Bordeaux
Richard Norton-Taylor writer on defence and security, trustee of Liberty
Paola Pietrandrea, Université François Rabelais de Tours, and DiEM25
Josep Ramoneda, philosopher and writer, Catalonia/Spain
José Luís Rodrigues, DiEM25, Portugal
Marie Pierre Vieu, member of the European Parliament, (GUE/NGL)
Geneviève Fraisse, Centre national de la recherche scientifique, France (CNRS)
Sandra Halperin, Director, Centre for Islamic and West Asian Studies, Royal Holloway, University of London,
Mario Diani, University of Trento
Angelina Ilieva, Chicago University
Elettra Stimilli, la Sapienza Università di Roma
Yves Sintomer, Université de Paris 8
Donatella della Porta, Director of Centre of Social Movements Studies, European University Institute, Florence
Sobre la defensa de l'estat de dret a la Unió Europea.
3 novembre 2017
Benvolgut president Juncker, estimat president Tusk:
Som acadèmics, polítics, intel•lectuals públics i membres del Parlament Europeu que li escrivim amb preocupació:
La Unió Europea ha proclamat que el principi de l'Estat de Dret i el respecte dels drets i llibertats fonamentals són vinculants per als seus estats membres (articles 2 i 6 del Tractat de Lisboa). La direcció de la UE ha estat una ferma defensora d'aquestes normes fonamentals, la més recent per contrarestar els intents del govern polonès de soscavar la independència dels jutges i les accions del govern hongarès per limitar la societat civil i les llibertats dels mitjans.
No obstant això, ens preocupa profundament que els òrgans rectors de la UE tolerin la violació de l'Estat de dret a Espanya, en particular pel que fa a l'enfocament de les autoritats centrals espanyoles al referèndum de l'1 d'octubre sobre la independència de Catalunya. No prenem partit polític sobre el fons de la disputa sobre la sobirania territorial i som conscients de les deficiències de procediment en l'organització del referèndum. La nostra preocupació és amb l'Estat de Dret tal com ho practica un Estat membre de la UE.
El govern espanyol ha justificat les seves accions sobre la base de mantenir o restablir l'ordre constitucional. La Unió ha declarat que aquest és un assumpte intern per a Espanya. Les qüestions de la sobirania nacional són en realitat una qüestió de política interna a les democràcies liberals. No obstant això, la manera en què les autoritats espanyoles han manejat els reclams d'independència expressats per una part significativa de la població de Catalunya constitueix una violació de l'Estat de Dret, a saber:
1 / El Tribunal Constitucional espanyol va prohibir el referèndum sobre la independència catalana previst per a l'1 d'octubre, així com la sessió del Parlament català prevista per al 9 d'octubre, perquè aquestes accions previstes violen l'article 2 de la Constitució espanyola que estipula la unitat indissoluble de la nació espanyola, la qual cosa fa que la secessió sigui il•legal. No obstant això, en fer complir d'aquesta manera l'Article 2, el Tribunal ha violat les disposicions constitucionals sobre llibertat de reunió pacífica i d'expressió, els dos principis que estan incorporats en referèndums i deliberacions parlamentàries, independentment del seu tema. Sense interferir en les disputes constitucionals espanyoles o en el codi penal espanyol, observem que és una paròdia de la justícia fer complir una disposició constitucional en violar els drets fonamentals. així,
2 / En els dies previs al referèndum, les autoritats espanyoles van emprendre una sèrie d'accions repressives contra funcionaris públics, diputats, alcaldes, mitjans de comunicació, empreses i ciutadans. El tancament d'Internet i altres xarxes de telecomunicacions durant i després de la campanya del referèndum va tenir greus conseqüències per a l'exercici de la llibertat d'expressió.
3 / En el dia del referèndum, la policia espanyola es va involucrar en una força excessiva i violència contra votants i manifestants pacífics, segons Human Rights Watch. Tal ús desproporcionat de la força és un abús de poder indiscutible en el procés d'aplicació de la llei.
4 / L'arrest i empresonament, el 16 d'octubre, dels activistes Jordi Cuixart i Jordi Sánchez (Presidents, respectivament, de l'Assemblea Nacional de Catalunya i Òmnium Cultural) per càrrecs de sedició és un error judicial. Els fets que donen lloc a aquesta incriminació no poden qualificar-se com sedició, sinó com el lliure exercici del dret a la manifestació pública pacífica, codificada en l'article 21 de la Constitució espanyola.
El govern espanyol, en els seus esforços per salvaguardar la sobirania de l'estat i la indivisibilitat de la nació, ha violat els drets i llibertats fonamentals garantits per la Convenció Europea de Drets Humans, la Declaració Universal dels Drets Humans, així com pels articles 2 i 6 de la llei bàsica de la UE (el Tractat de Lisboa). La violació dels drets i llibertats bàsics protegits per la legislació internacional i de la UE no pot ser un assumpte intern de cap govern. El silenci de la UE i el seu rebuig a la mediació inventiva és injustificable.
Les accions del govern espanyol no poden justificar-se com la protecció de l'Estat de Dret, fins i tot si es basen en disposicions legals específiques. En contrast amb la regla-per-llei (Norma mitjançant normes promulgades mitjançant un procediment legal correcte o emesa per una autoritat pública), l'Estat de Dret també implica la salvaguarda dels drets i llibertats fonamentals, normes que fan que la llei no sigui vinculant simplement perquè és processalment correcta però consagra la justícia. És l'Estat de Dret, així entès, que proporciona legitimitat a l'autoritat pública en les democràcies liberales.Por tant, demanem a la Comissió que examini la situació a Espanya en el marc de l'Estat de Dret, com ho ha fet anteriorment per a altres Estats miembros.Los líders de la UE han reiterat que la violència no pot ser un instrument en política, però, ha tolerat implícitament les accions de la policia espanyola i ha considerat que les accions del govern espanyol estan en línia amb l'Estat de Dret . Tal versió reduccionista i mutilada de l'Estat de dret no hauria de convertir-se en el nou sentit comú polític d'Europa. És perillós i pot causar danys a llarg termini a la Unió. Per tant, demanem al Consell Europeu ia la Comissió que facin tot el necessari per restablir el principi de l'Estat de Dret a la seva condició de fonament de la democràcia liberal a Europa a contrarestar qualsevol forma d'abús de poder comès pels Estats membres. Sense això, i sense un esforç seriós de mediació política, la UE corre el risc de perdre la confiança i el compromís dels seus ciudadanos.Mientras tant, la crisi s'ha desenvolupat encara més (el govern català va ser detingut, es va emetre una ordre de arrest contra el Sr. Puigdemont). Seguim de prop la situació tenint en compte els interessos de la democràcia a Catalunya, Espanya i Europa, ja que no poden separar-se, i insistim encara més en la importància que la UE controli el respecte de les llibertats fonamentals per totes les parts.
Per iniciativa d'Albena Azmanova (Universitat de Kent) i Barbara Spinelli (escriptora, membre del Parlament Europeu)
Co-signataris:
Etienne Balibar, université Paris Nanterre and Kingston University London
David Gow, editor, Social Europe
Kalypso Nicolaidis, Oxford University, Director of the Center for International Studies
Mark Davis, University of Leeds, Founding Director of the Bauman Institute
Cristina Lafont, Northwestern University (Spanish citizen)
Ash Amin, Cambridge University
Yanis Varoufakis, DiEM25 co-founder
Rosemary Bechler, editor, openDemocracy
Gustavo Zagrebelsky professor of constitutional law, University of Turin
Antonio Negri, Philosopher, Euronomade platform
Costas Douzinas, Birkbeck, University of London
Robert Menasse, writer, Austria
Dimitrios Papadimoulis, Vice President of the European Parliament (GUE-NGL)
Ulrike Guérot, Danube University Krems, Austria & Founder of the European Democracy Lab, Berlin
Judith Butler, University of California, Berkeley and European Graduate School, Switzerland
Philip Pettit, University Center for Human Values, Princeton University (Irish citizen)
Josep-Maria Terricabras, Member of European Parliament (Greens/EFA)
Hauke Brunkhorst, University of Flensburg
Judit Carrera, Centre for Contemporary Culture of Barcelona
Gabriele Zimmer, Member of European Parliament (President, GUE/NGL)
Philippe Schmitter, European University Institute, Florence
Bart Staes, Member of European Parliament (Flemish Greens)
Marie-Christine Vergiat, Member of European Parliament (GUE-NGL)
Jón Baldvin Hannibalsson, former minister for foreign affairs and external trade of Iceland
Diana Wallis, former Vice President of the European Parliament
Craig Calhoun, President, Berggruen Institute; Centennial Professor at the London School of Economics and Political Science (LSE)
Jane Mansbridge, Kennedy School of Government, Harvard University
Josu Juaristi Abaunz, Member of European Parliament (GUE-NGL)
Alyn Smith, Member of the European Parliament (Greens/EFA)
Thor Gylfason, University of Iceland and Research Fellow at CESifo, Munich/former member Iceland Constitutional Council 2011
Jordi Solé, Member of European Parliament (Greens/EFA)
Judith Revel, Université Paris Nanterre
Seyla Benhabib, Yale University; Catedra Ferrater Mora Distinguished Professor in Girona (2005)
Arjun Appadurai, Institute for European Ethnology, Humboldt University, Berlin
Susan Buck-Morss, CUNY Graduate Center and Cornell University
Ramon Tremosa i Balcells, Member of European Parliament (Alde)
Anastasia Nesvetailova, Director, City Political Economy Research Centre, City University of London
Nancy Fraser, The New School for Social Research, New York (International Research Chair in Social Justice, Collège d’études mondiales, Paris, 2011-2016)
Jill Evans, Member of the European Parliament (Greens/EFA)
Regina Kreide, Justus Liebig University, Giessen
Jodi Dean, Hobart and William Smith Colleges, Geneva NY
Tatjana Zdnoka, Member of the European Parliament (Greens/EFA)
Wendy Brown, University of California, Berkley
Roberta De Monticelli, University San Raffaele, Milan.
Sophie Wahnich, directrice de recherche CNRS, Paris
Christoph Menke, University of Potsdam, Germany
Tanja Fajon, Member of the European Parliament (S&D)
Robin Celikates, University of Amsterdam
Eric Fassin, Université Paris-8 Vincennes - Saint-Denis
Paul Molac, Member of the French Parliament (écologiste)
Alexis Cukier, Université Paris Nanterre
Diogo Sardinha, university Paris/Lisbon
Luke Ming Flanagan, Member of the European Parliament (GUE-NGL)
Dario Castiglione, University of Exeter
Hamit Bozarslan, EHESS, Paris
Frieder Otto Wolf, Freie Universität Berlin
Gerard Delanty, University of Sussex
Boaventura de Sousa Santos, Coimbra University and University of Wisconsin-Madison
Sandro Mezzadra, Università di Bologna
Camille Louis, University of Paris 8 and Paris D
Philippe Aigrain, writer and publisher
Yann Moulier Boutang and Frederic Brun, Multitudes journal
Anne Querrien and Yves Citton, Multitudes journal
Bruce Robbins, Columbia University
Michèle Riot-Sarcey, université Paris-VIII-Saint-Denis
Zeynep Gambetti, Bogazici University, Istanbul (French citizen)
Andrea den Boer, University of Kent, Editor-in-Chief, Global Society: Journal of Interdisciplinary International Relations
Moni Ovadia, writer and theatre performer
Merja Kyllönen, Member of the European Parliament (GUE/NGL)
Guillaume Sibertin-Blanc, Université Paris 8 Saint-Denis
Peter Osborne, Centre for Research in Modern European Philosophy, Kingston University, London
Ilaria Possenti, University of Verona
Nicola Lampitelli, University of Tours, France
Yutaka Arai, University of Kent
Enzo Rossi, University of Amsterdam, Co-editor, European Journal of Political Theory
Petko Azmanov, journalist, Bulgaria
Etienne Tassin, Université Paris Diderot
Lynne Segal, Birkbeck College, University of London
Danny Dorling, University of Oxford
Maggie Mellon, social policy consultant, former executive member Women for Independence
Vanessa Glynn, Former UK diplomat at UKRep to EU
Alex Orr, exec mbr, Scottish National Party/European Movement in Scotland
Bob Tait, philosopher, ex-chair Langstane Housing Association, Aberdeen
Isobel Murray, Aberdeen University
Grahame Smith, general secretary, Scottish Trades Union Congress
Igor Šoltes, Member of the European Parliament (Greens/EFA)
Pritam Singh, Oxford Brookes University
John Weeks, SOAS, University of London
Jordi Angusto, economist at Fundació Catalunya-Europa
Leslie Huckfield, ex-Labour MP, Glasgow Caledonian University
Ugo Marani, University of Naples Federico II and President of RESeT
Gustav Horn, Scientific Director of the Macroeconomic Policy Institute of the Hans Böckler Stiftung
Chris Silver, journalist/author
François Alfonsi, President of EFA (European Free Alliance)
James Mitchell, Edinburgh University
Harry Marsh, retired charity CEO
Desmond Cohen, former Dean, School of Social Sciences at Sussex University
Yan Islam, Griffith Asia Institute
David Whyte, University of Liverpool
Katy Wright, University of Leeds
Adam Formby, University of Leeds
Nick Piper, University of Leeds
Matilde Massó Lago, The University of A Coruña and University of Leeds
Jim Phillips, University of Glasgow
Rizwaan Sabir, Liverpool John Moores University
Pablo Ciocchini, University of Liverpool
Feyzi Ismail, SOAS, University of London
Kirsteen Paton, University of Liverpool
Stefanie Khoury, University of Liverpool
Xavier Rubio-Campillo, University of Edinburgh
Joe Sim, Liverpool John Moores University
Paul Molac, Member of the French Parliament
Hannah Wilkinson, University of Keele
Gareth Dale, Brunel University
Robbie Turner, University of St Andrews
Will Jackson, Liverpool John Moores University
Louise Kowalska, ILTUS Ruskin University
Alexia Grosjean, Honorary member, School of History, University of St Andrews
Takis Hadjigeorgiou, Member of the European Parliament (GUE-NGL)
Paul McFadden, York University
Matthias E. Storme, Catholic University of Leuven
Phil Scraton, Queen's University Belfast
Oscar Berglund, University of Bristol
Michael Lavalette, Liverpool Hope University
Owen Worth, University of Limerick
Ronnie Lippens, Keele University
Zoë Dingwall, political adviser EFA (European Free Alliance)
Andrew Watterson, Stirling University
Steve Tombs, The Open University
Emily Luise Hart, University of Liverpool
David Scott, The Open University
Anders Eriksson, bureau EFA (European Free Alliance), European Parliament
Bill Bowring, Birkbeck College, University of London
Sofa Gradin, King’s College London
Michael Harrison, University of South Wales
Ana Manzano-Santaella, University of Leeds
Noëlle McAfee, Emory University
Peter J. Verovšek, University of Sheffield
Peter Dews, University of Essex
Martin Matuštík, Arizona State University
Camil Ungureanu, Pompeu Fabra University, Barcelona
Dafydd Huw Rees , Cardiff University
Patrick Le Hyaric, Member of the European Parliament (GUE-NGL)
Hans-Peter Krüger, University of Potsdam
Loren Goldman, University of Pennsylvania
Federica Gregoratto, University of St.Gallen
Rurion Soares Melo, Universidade de São Paulo
Pieter Duvenage, Cardiff University and editor, Journal for Contemporary History
Chad Kautzer, Lehigh University
Peter A. Kraus, University of Augsburg
David Ingram, Loyola University of Chicago
Alain-G. Gagnon, Université du Québec à Montréal
Peter Bußjäger, Institut für Föderalismus, Innsbruck
Nelly Maes, Former Member of the European Parliament, former President of European Free Alliance
Helmut Scholz, Member of the European Parliament (GUE/NGL)
Michel Seymour, Université de Montréal
Simon Toubeau, University of Nottingham
Georg Kremnitz, Universität Wien
Keith Gerard Breen, Queen’s University Belfast
Alan Price, Swansea University
Fernando Ramallo, Universidade de Vigo
Nicolas Levrat, University of Geneva, Director of the International Law Department
Jordi Matas, Professor of Political Science, University of Barcelona
Simon Toubeau, University of Nottingham
María Pilar García Negro, University of Coruña
María do Carme García Negro, University of Santiago de Compostela
Francisco Rodríguez, writer
Carme Fernández Pérez-Sanjulián, University of Coruña
Patrice Poujade, Université de Perpignan
Colin H Williams, Cardiff and Cambridge University
Nicolas Berjoan, Université de Perpignan
Joan Peitavi, Université de Perpignan
Alà Baylac-Ferrer, Université de Perpignan
Guglielmo Cevolin, University of Udine
Robert Louvin, Professor of Comparatve Law, University of Calabria
Günther Dauwen, Secretary General of the Centre Maurits Coppieters
Bart Maddens, Catholic University of Leuven
Alan Sandry, Swansea University
Justo Serrano Zamora, Bavarian School of Public Policy
Ivo Vajgl, Member of the European Parliament (Alde)
Alberto Aziz Nassif, Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social, México
Sandrina Antunes, University of Minho, Portugal
Pablo Beramendi, Duke University
Nico Krisch, Graduate Institute of International and Development Studies, Geneva
Miguel Urbán Crespo, Member of the European Parliament (GUE/NGL)
Yasha Maccanico, University of Bristol and "Statewatch"
Thierry Dominic, l'Université de Bordeaux
Richard Norton-Taylor writer on defence and security, trustee of Liberty
Paola Pietrandrea, Université François Rabelais de Tours, and DiEM25
Josep Ramoneda, philosopher and writer, Catalonia/Spain
José Luís Rodrigues, DiEM25, Portugal
Marie Pierre Vieu, member of the European Parliament, (GUE/NGL)
Geneviève Fraisse, Centre national de la recherche scientifique, France (CNRS)
Sandra Halperin, Director, Centre for Islamic and West Asian Studies, Royal Holloway, University of London,
Mario Diani, University of Trento
Angelina Ilieva, Chicago University
Elettra Stimilli, la Sapienza Università di Roma
Yves Sintomer, Université de Paris 8
Donatella della Porta, Director of Centre of Social Movements Studies, European University Institute, Florence
Comentarios
Publicar un comentario