L’extrema dreta dispara la percepció de la immigració com a problema a Catalunya

                                                      

La immigració ha passat a ser el desè problema dels catalans al segon en menys de dos anys, segons dades del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). De fet, la immigració, que estava en quarta posició el novembre del 2024, ha ascendit a la segona posició en el primer Baròmetre de 2025. Així, un 23% dels catalans situa l’accés a l’habitatge com a principal preocupació que hi ha a Catalunya, mentre que el 10% que creu que ho és la immigració, que empata amb la insatisfacció amb la política. Aquest ascens de la immigració en el rànquing de principals problemes de Catalunya es deu en gran part al posicionament dels simpatitzants de les formacions d’extrema dreta.

Segons dades de l’últim sondeig, publicat aquesta setmana, els de Vox i els d’Aliança Catalana situen la immigració com el principal problema del país, amb el 38% i el 33% respectivament. Són percentatges que tripliquen el 10% de mitjana que situa la immigració en el segon lloc de les principals preocupacions dels catalans. Els simpatotzants del PP, per la seva banda, situa aquesta qüestió com la segona preocupació, amb el 15%, per darrere de la inseguretat ciutadana i els simpatitzants de Junts és la quarta formació de l’arc parlamentari que també inclou la immigració com un dels assumptes a resoldre, però ocupa el cinquè lloc de prioritats amb només un 8%. De fet, per aquells que no es decanten per cap opció política la immigració és el cinquè problema amb un 8%.

D’altra banda, els votants de PSC, Esquerra Republicana, Comuns i CUP no fan cap referència a la immigració com un afer a tenir en compte i, juntament amb els electors del partit de Carles Puigdemont, situen en primer lloc la problemàtica de l’habitatge, amb percentatges que arriben fins al 40%. De fet, l’habitatge, que repeteix com a principal assumpte que preocupa els catalans, ocupava fa més de dos anys el setè lloc i no ha tingut un ascens amb alts i baixos des d’aleshores. Això, si els tres últims baròmetres ha ocupat el segon i primer lloc del rànquing.

La insatisfacció amb la política: un problema a resoldre

Entre tots els problemes que esmenten els catalans que voten els diferents partits n’hi ha un que es manté estable amb dades recopilades des del 2022: la insatisfacció amb la política. Des d’aleshores sempre ha ocupat les tres primeres posicions, i és un problema per als simpatitzants de tot l’arc parlamentari, i també pels que no es decanten per cap formació política (13%). Així, aquest és el segon dels assumptes que més preocupen als votants del PP i Aliança Catalana (13%), Junts (12%), Comuns (11%), ERC (10%), Vox (9%), PSC i CUP (8%).

Més de la meitat dels catalans veu bé aplicar cordons sanitaris a l’extrema dreta

Més de la meitat dels catalans, un 52%, està a favor o molt a favor d’aplicar “un cordó sanitari per excloure de pactes i acords institucionals partits o moviments considerats extremistes, antidemocràtics o contraris als valors democràtics”, mentre que un 22% es mostra en contra o molt en contra, un 15% ni a favor ni en contra i un. De fet, els votants d’Aliança Catalana, amb un 55%, i els de Vox, amb un 49%, són els que estan més en contra d’aquesta pràctica. Per contra, els de la CUP, amb un 90%, i els de Comuns, amb el 75%, són els més partidaris d’aquesta estratègia que els grups parlamentaris de PSC, Junts, ERC, Comuns i CUP apliquen al Parlament contra les dues formacions d’extrema dreta i que representen el 80% de l’hemicicle.

Contraris a les polítiques de Trump, però amb més adeptes entre els joves

D’altra banda, el 77% dels catalans estan en contra o molt en contra de la nova orientació política impulsada pel president dels Estats Units, Donald Trump, mentre que un 8% s’han manifestat a favor o molt a favor, un 10% ni a favor ni en contra i un 5% prefereix no contestar. Tot i això, els més adeptes a l’onada d’aranzels cap a la Unió Europea impulsats per Trump en el seu segon mandat a la Casa Blanca són els homes joves. Així, els segments d’edat i sexe, els homes d’entre 18 i 24 anys són els que es mostren més a favor de Trump, amb un 25%, seguits dels homes d’entre 25 i 34 anys, un punt per sota que els primers. En canvi, entre les dones hi ha un ampli rebuig i el suport és testimonial.

A més, un 68% dels enquestats consideren que les decisions polítiques del president nord-americà poden tenir una influència dolenta o molt dolenta en la situació política de Catalunya, mentre que un 6% creu que podria ser bona o molt bona, i un 15% assegura que ni bona ni dolenta i un 11% prefereix no respondre-hi. En canvi, el 32% simpatitzants de Vox són els que creuen que la influència de Donald Trump serà bona o molt bona. En segona posició, i molt lluny dels de la formació de Santiago Abascal, hi ha els votants de la formació de Sílvia Orriols amb un 7%.

Josep Maria Botanch




Comentarios

Entradas populares de este blog

Reflexiones de Mario Benedetti.( Sabios consejos de un hombre sabio) Si estás cerca (arriba o abajo) de los 60, tómate unos 10 minutos y léelo

El yugo y las flechas de la derecha

L’insuportable egoisme de la classe política catalana